Naar boven

Over ByOni

Moniek's Story


In 2005 begon ik met het maken van mooie kleding op maat, achter in mijn eerste winkel in Leeuwarden.

Dat bleek een succes en al snel werd het merk ByOni geboren.

Nu zoveel jaren later verkopen we ons merk in 6 eigen winkels en bij geselecteerde retailers. 

Strakke architectonische lijnen, kleurrijk en eenvoud met een chique uitstraling waren de kernwoorden van mijn bedrijf en kunnen nog steeds gekoppeld worden aan ByOni. Mijn carrière begon als danseres waardoor ik de kostuums voor optredens begon te maken voor alle danseressen. Een toenmalige collega attendeerde mij op mijn ontwerptalent, en zo begon het allemaal.

Ondertussen maak ik de kleding niet helemaal meer alleen. Na een verhuizing van mijn hoofdkantoor uit Leeuwarden is Wirdum nu de plek waar ik alle collecties bedenk en ontwerp. Hier wordt een klein deel van mijn collectie gemaakt zo'n 15%, maar het grootste deel van de productie vindt plaats in drie Griekse fabrieken. Het zijn familie bedrijven waar de werknemers onder goede arbeidsomstandigheden werken.

In twee van de drie fabrieken werken mensen met een verstandelijke beperking. Ik vind het belangrijk dat deze mensen ook het gevoel hebben dat ze nodig zijn en dat fabrieken een sociale verantwoordelijkheid voelen.

Mijn ervaring met de Grieken die in deze fabriek werken, is dat het hard werkende en leuke mensen zijn, bij wie je soms op de rem moet trappen. Daarnaast zijn ze heel fatsoenlijk richting de klant, heel erg gemotiveerd en ze maken erg mooie dingen.

Het draad koop ik in Italië. In de fabriek maken ze eerst een aantal proeflapjes die ik vervolgens beoordeel en accordeer. Dan ga ik er zelf mee aan de slag, worden de proeflapjes uitgebreid tot lappen, om vervolgens in ByOni items te veranderen. Daarbij maken we gebruik van verschillende patronen en verschillende steken waarin gebreid kan worden.

Vier keer per jaar ga ik naar de fabrieken toe. Als ik daar ben, dan help ik ook actief mee en dat vinden werknemers vaak heel bijzonder.

Omdat ik verstand heb van breien en naaimachines ga ik naast de naaisters zitten en werken we samen aan een ByOni item totdat het precies is zoals ik het in mijn hoofd heb.

De medewerkers mogen altijd op mijn kosten een item kiezen uit de ByOni collectie waaraan ze werken. Dat zorgt voor nog meer motivatie en de naaisters zijn er ook echt blij mee!