top of page
Het byOni logo

Niet zweten maar weten.Nee hoor geen polyester daar kan ik niet tegen, bah daar zweet ik zo in.


Ik heb verschillende zwarte broekjes in mn kast die komen nog uit een van mn eerste collecties en dat is zon 15 jaar terug en ik draag ze bijna elke dag in mn atelier.

We maken prachtige kleding van polyester, maar het blijft bij veel mensen iets naars oproepen. Dat hoeft wat mij betreft niet.

Er wordt geen liter ruwe olie naar boven gepompt om kleding te maken, het is een bijproduct van de productie van benzine diesel en gas. Ik ben zelf dol op polyester, kwalitatief goede dan wel te verstaan.

Ik kan er hele mooie prints op laten drukken en het werkt superfijn.

Daarbij gaat het heel lang mee, blijft mooi en zit heerlijk. Immers de hele wereld sport erin!


Natuurlijk heb je polyester en polyester. De kwalitatief mooie polyester of …dat wat letterlijk als plastic aanvoelt. Een mooie polyester heeft ook een kostprijs en dat mag ook.

Het wordt gesponnen gebreid en geweven zodat het ademt en soepel valt.

De goedkope kilometers lange troep , waarvan er goedkope snelle handel wordt gemaakt, tja dat is inderdaad vreselijk en zweterig.

De wat ouderen onder ons kennen het nog, travira 2000 broekjes.

Een mooie polyester is wel degelijk duurzaam, denk aan de jaren draagplezier, het niet hoeven strijken en het bijna koud kunnen wassen. Daarbij is het kleurvast en lekker stretchie.

Uiteindelijk is het grootste probleem van alle kleding, wat gebeurt ermee op het moment dat jij het niet meer wilt dragen en je gooit het weg.

Of het nu polyester, viscose, katoen, wol of wat dan ook is. Alles waar stretch in zit, of een mengsel van materialen is bijna niet te recyclen, en vaak kost het recyclen van die materialen meer water, stroom en chemische middelen dan nieuwe te maken.


Uiteindelijk komt dus dat prachtige kledingstuk van jou in het afval terecht en wordt hoogstwaarschijnlijk verbrand om weer warmte of energie van te krijgen.

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page