top of page

Synthetische stoffen, wel of niet.


Polyester en ByOni

Wij gebruiken in onze collecties erg graag polyester, polyamide, elasthane en andere synthetische stoffen. Wij gebruiken de mooiste en kwalitatief beste stoffen. Vaak stoffen die ook de betere sportmerken gebruiken. Omdat deze stoffen zo comfortabel dragen en lang mooi blijven. En onze bijzondere prints het best uitkomen op deze prachtige stoffen.


Waarom heeft polyester nog steeds zo’n slecht imago.

polyester was in de jaren 70, 80 en 90 nog glanzend en zweterig en plastic-achtig, maar dat is verleden tijd. De eerste stoffen die op de markt kwamen waren nog zeer primitief. Veel wat oudere mensen herinneren zich dat nog. Dat zingt nog vaak in de hoofden van klanten. Er is inmiddels een hoge kwaliteit polyester op de markt. Als je een goede kwaliteit polyester hebt dan voelt de stof stevig, maar licht. Andere merken of ketens maken soms nog wel gebruik van de goedkope en oude polyester technieken.


Maar als je kledingstuk van ons merk is, kun je ervan uitgaan dat er hoogwaardige polyester in verwerkt is en heerlijk draagt, lang mooi en kleurvast blijft.

Daarbij printen we graag op polyester, de prints zijn zijn levendig en de kleuren springen bijna van het doek zo helder en intens.

Wat is polyester en hoe word het gemaakt.

Aardolie en aardgas hebben een bijproduct, afval, en hier worden stofjes aan toegevoegd om het nog stroperiger te maken om het vervolgens door een zeef met minuscule kleine gaatjes te persen waardoor er lange draden ontstaan. Deze draden worden dan in kleine stukjes geknipt en gaan naar de spinner. Stel je enorme spinnewielen (net als oma vroeger) voor.

De spinner maakt er dan mooi draad van, wat vervolgens word gebreid of geweven.

De spinner is heel belangrijk in het proces en bepaalt hoofdzakelijk hoe duur en kwalitatief goed de stof uiteindelijk word.


Polyester neemt inderdaad geen vocht op maar ademt wel, het vocht word juist naar buiten gestuurd en zet zich niet vast in de vezel.

Polyamide is altijd iets duurder omdat het iets duurzamer is maar wel gevoeliger voor warmte en zal dus op 30 graden max gewassen moeten worden, terwijl polyester hogere temperaturen en zelfs de droger aankunnen.


Polyester en duurzaam

Men denkt vaak dat synthetische vezels niet duurzaam zijn en slecht voor het milieu, dit is echter niet waar. In het productie proces wordt beduidend minder water en bleekmiddelen gebruikt, de grondstof is een rest product en er is veel minder kleurstof nodig om het te kleuren.


Het is inderdaad niet biologisch afbreekbaar maar zeer goed te recyclen, wat ook steeds en steeds meer gebeurd. Daarbij gaat het kledingstuk jaren mee omdat het mooi blijft, ook na herhaaldelijk wassen.

Het hoeft niet gestreken en kan koud of op 30 graden gewassen worden.

Blend polyester viscose

Polyester of polyamide word vaak gemengd met andere materialen als viscose en katoen. Onze stoffen zijn vaak een mengsel van viscose met polyester. Het polyester zorgt ervoor dat het slijtvast, kleurvast en vormvast blijft, dus lang meegaat en mooi blijft.

111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page